Πρόγραμμα πολιτικών συζητήσεων

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/7
Σε ποια πέτρα σε ποιο χώμα να ριζώσεις τώρα πια: Η προσφυγική κρίση, η λαϊκή αλληλεγγύη και το σύγχρονο πείραμα στέγασης προσφύγων City Plaza.

Το προσφυγικό ρεύμα που εισήλθε δυναμικά τον προηγούμενο χρόνο στην Ελλάδα, άνοιξε μια σειρά από αντιθέσεις στην ελληνική κοινωνία που θα παραμείνουν ενεργές το επόμενο διάστημα και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολιτικού και κοινωνικού πεδίου. Είδαμε τη λαϊκή αλληλεγγύη να γεμίζει πόλεις και χωριά και διάφορες εκδηλώσεις της να ανοίγουν ζητήματα όπως η διαχείριση των προσφυγικών ροών, η αλληλεγγύη με τη βούλα της κυβέρνησης κοκ.

Συζητάμε για τις γεωπολιτικές διαστάσεις και τις αιτίες έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος στην εποχή μας, τη διαλεκτική ανάμεσα στην πολιτική σκέψη και πράξη με την αλληλεγγύη καθώς και για τα ελπιδοφόρα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης στα οποία δώσαμε τις δυνάμεις μας το προηγούμενο διάστημα.

Ομιλητές-τριες:

Ασημάκης Θοδωρής

Κωνσταντέλλος Δημήτρης

Μεγαλιός Κωστής

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8
Είναι γυναίκα που ξυπνά, δεν μπορείς να την σταματήσεις: Το έμφυλο και lgbtqi ζήτημα σήμερα στη θεωρία, το κίνημα, την Αριστερά.

Το τρίτο ρεύμα του ριζοσπαστικού φεμινισμού και οι θεωρίες κατασκευής του κοινωνικού φύλου έδωσαν μια νέα πνοή στα τέλη του 20ου αιώνα για τη θεωρητική και κινηματική ανανέωση του ευρύτερου κινήματος που αφορά τα ζητήματα γύρω από το έμφυλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Από αυτή την αφετηρία ξεκινάμε να μιλήσουμε για το που βρίσκονται οι θεωρίες αυτές σήμερα, ποια είναι η ταραχώδης σχέση της Αριστεράς στην Ελλάδα με τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και τέλος, θα προβάλλουμε την εμπειρία μας από τα σχετικά κοινωνικά κινήματα και ειδικότερα από το πρώτο αυτοοργανωμένο Gay Pride της Πάτρας.

Ομιλητές-τριες:

Καραγιαννάκη Χαρά

Λυμπεράτος Κοσμάς

Χρηστίδης Άρης

ΤΡΙΤΗ 2/8
Καιρός το παραμύθι να τελειώσει, τη δύναμή μας ο λευκός να νιώσει: Οι ΗΠΑ στη δίνη της φυλετικής βίας και το φαινόμενο Bernie Sanders.

Τον τελευταίο χρόνο στην «καρδιά του Κτήνους», τις ΗΠΑ, έχουν συμβεί τεκτονικές δονήσεις. Στην αρχή υπήρξε το φαινόμενο του Bernie Sanders, όπου ο γερουσιαστής από το Vermont φάνηκε να πιάνει τον παλμό της καταπιεσμένης Αμερικής, των μεγάλων μητροπόλεων και των συμπιεσμένων ζωών της εργατικής τάξης και της υπερχρεωμένης νεολαίας. Κι αν το φαινόμενο Sanders ήταν μια ένδειξη, η βαθιά τομή έρχεται από τη βασική διαίρεση της κοινωνίας των ΗΠΑ: τη διάκριση λευκών-μαύρων. Βαλτιμόρη, Σαν Φρανσίσκο, Ντάλλας. Από άκρη σε άκρη η βορειοαμερικάνικη ήπειρος συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις και εξεγερσιακές ενέργειες.

Συζητάμε για το φαινόμενο Sanders και την πορεία του, ειδικά από τη στιγμή που αποφάσισε να συνδράμει την εκστρατεία της H. Clinton απέναντι στον Trump. Κυρίως όμως ξαναπιάνουμε το νήμα στο τι συνέβη, από αυτό που στις αρχές του 2009 φάνταζε απίστευτο, οι μεταρρυθμίσεις του πρώτου μαύρου Προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ να καταλήγουν σε μια τρομερή έξαρση φυλετικής βίας, χωρίς προηγούμενο.

Ομιλητές-τριες:

Αργυρός Βασίλης

Γαστεράτος Αλέξανδρος

Σουβαλιώτης Γιώργος

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/8
«I was the future once»: Ο απόηχος του Brexit στην πολιτική ζωή της Βρετανίας και στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα.

Kλείνοντας την τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός ο D.Cameron, άθελά του συμπύκνωσε μια ολόκληρη εποχή και μια διαδικασία. Το Brexit έφερε τριγμό στα θεμέλια της Ε.Ε., σταματώντας –τουλάχιστον για όσο γνωρίζουμε- τη στρατηγική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μια στρατηγική που υλοποιείται από τις ελίτ από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με συνέπεια. Την ίδια στιγμή που έδειξε τα όρια της πολιτικής λογικής του New Labour, του «δόγματος» του Tony Blair, ταυτόχρονα μας υπενθύμισε και τον εφιάλτη της ακροδεξιάς που αντιμετωπίζει πλέον όλη η Ευρώπη. Οι «δυο ψυχές» των Εργατικών παλεύουν και για την ώρα ο Jeremy Corbyn μοιάζει να αντέχει τις ισχυρές πιέσεις. Συζητάμε για όλα τα παραπάνω και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν όντως δίνεται μια μάχη στους Εργατικούς, που βαδίζει η Αγγλία και κυρίως η Ε.Ε πώς θα ανταποκριθεί τελικά στο ενδεχόμενο Brexit;

Ομιλητές-τριες:

Πελτέκης Κωνσταντίνος

Τουλιάτος Χρίστος

Τσίτου Αθηνά

ΠΕΜΠΤΗ 4/8
«Με τα μάτια στραμμένα στους φοιτητικούς συλλόγους: Οι αναγκαίες τομές στο φοιτητικό συνδικαλισμό και η ανασύνθεση της Αριστεράς εντός των Πανεπιστημίων.»

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης το φοιτητικό κίνημα πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν κατάφερε να αποτελέσει αντίβαρο τόσο στην εφαρμογή σημαντικών πλευρών της αναδιάρθρωσης όσο και στις τεκτονικές αλλαγές που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές στην ελληνική κοινωνία. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός στη μεγαλύτερη του κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο μιας διαφορετικής καθημερινότητας, λόγου και πρακτικής ενώ η αριστερά εντός των Παν/μίων δεν μπορεί με τα υπάρχοντα εργαλεία της να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Συζητάμε για το πως σήμερα μπορούμε να αναδιατάξουμε την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος και του φοιτητικού συνδικαλισμού. Με ποιες πρακτικές και μέσα από ποια διαδικασία η αριστερά εντός των Παν/μίων μπορεί να αναδιοργανωθεί για να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός πρωτότυπου και νικηφόρου κινήματος που θα βγάλει τη νέα γενιά μπροστά.

Ομιλητές-τριες:

Λώλου Εριφύλη- Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Αριστερή Ενότητα Οικονομικού Πάτρας

Μανωλίδης Δημήτρης- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής ΑΠΘ

Παπανικολάου Νίκος- Αριστερή Ανασύνθεση, ΡΑΣ- ΕΑΑΚ Πολιτικού ΕΚΠΑ

Τσιδήμας Γιώργος- Πρωτοβουλία για την Κομμουνιστική Αριστερά, ΑΝΤΑΡΣΙΑ Ναυπηγών ΕΜΠ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/8:
«
Rezistencë, Résistance, Odpornost, Oтпорност: Η αντίσταση της νεολαίας στις πολιτικές λιτότητας και οι πρωτότυπες μορφές οργάνωσής της στα Βαλκάνια και την Ευρώπη» (ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ)

Τα χρόνια της κρίσης έχει γίνει πλέον σαφές ότι η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο της επίθεσης περισσότερο από κάθε άλλον. Η γενιά που μεγάλωνε με την προσδοκία ότι θα ζήσει σίγουρα «καλύτερα από τους γονείς της», σήμερα μαθαίνει μέσα από το βίωμά της τι σημαίνει ανεργία, επισφάλεια και μετανάστευση. Από τον εκπαιδευτικό μηχανισμό μέχρι την εργασία, το κοινό νήμα για τη νεολαία παραμένει η αίσθηση ασφυξίας σε μια προοπτική πολύ μακριά από τα όνειρα της γενιάς μας. 

Κι αν πολύ συχνά πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αφορούν μόνο τις χώρες του ευρωπαικού νότου, η πραγματικότητα έρχεται να μας διαψεύσει με τον πιο περίτρανο τρόπο. Η γνωστή σε όλους μας πλέον εξέγερση των τελευταίων μηνών που ταρακουνά συθέμελα τη Γαλλία, μια χώρα του πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και οι λιγότερο γνωστές κινητοποιήσεις των συνομηλίκων μας σε μια σειρά χώρες των Βαλκανίων δείχνουν ότι υπάρχει ένα εκρηκτικό υλικό σε αυτή τη γενιά, ένα υλικό αντίστασης στην ασκούμενη πολιτική που επιβάλλουν οι ευρωπαικές κατευθύνσεις.

Συζητάμε με καλεσμένους από τη φλεγόμενη Γαλλία, την Αλβανία, τη Σλοβενία αλλά και την Π.Γ.Δ.Μ. για την πάλη της νεολαίας, τις μορφές οργάνωσής της αλλά και το εάν τα ρυάκια της αντίστασής της σε διάφορες χώρες μπορούν να συναντηθούν.

Ομιλητές-τριες:

Benjamin Birnbaum, μέλος της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Ensemble και της συντακτικής επιτροπής του μαρξιστικού περιοδικού Période, υποψήφιος διδάκτωρ

Mojca Žerak, μέλος της φοιτητικής οργάνωσης Iskra

Andrej Jovanchevski, μέλος της οργάνωσης νεολαίας Mugra

Bora Mema , μέλος της Organizata Politike

Σοφία Τσουρινάκη, Αριστερή Ανασύνθεση

ΣΑΒΒΑΤΟ 6.8
«
Επανιδρύοντας την Αριστερά: προκλήσεις και προοπτικές»

Οι εξελίξεις μετά το καλοκαίρι του 2015 που οδήγησαν σε μια κυβέρνηση προερχόμενη από την Αριστερά να εφαρμόζει το τρίτο και πιο επιθετικό μνημόνιο, σε συνδυασμό με την αποτυχία να οικοδομηθεί ένας ισχυρός πόλος αντίστασης σε αριστερή και αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση, βάζουν το καθήκον να επανιδρυθεί κυριολεκτικά η Αριστερά. Την ίδια στιγμή γεγονότα όπως το Brexit αλλά και οι μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, στο φόντο μιας οικονομικής κρίσης που δεν έχει επιλυθεί, δείχνουν ότι οι αντιφάσεις παραμένουν οξυμένες και δυνατότητες παρέμβασης υπάρχουν. Μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο για μια Αριστερά μαζική και ριζοσπαστική ταυτόχρονα, που να συνδυάζει τη ρήξη με τον «ευρωπαϊκό δρόμο» και με μια σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική και να συμβάλει στην επιστροφή της αυτοπεποίθησης και την αντιστροφή της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας στην κοινωνία; Με ποιους τρόπους μπορεί η ΛΑΕ να συμβάλλει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση; Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε τις τάσεις αναδίπλωσης σε κάθε λογής πεπατημένες και να δείξουμε ότι η Αριστερά μπορεί να αλλάζει για να αλλάξει και τα πράγματα;

Για όλα αυτά συζητάμε με τους:

Γιαννόπουλος Γιάννος-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Σωτήρης Παναγιώτης- Πρωτοβουλία για την Κομμουνιστική Αριστερά, Αριστερή Ανασύνθεση

Χαραλαμπίδης Αποστόλης-Πρωτοβουλία για την Κομμουνιστική Αριστερά, Παρέμβαση

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8
«Το δέντρο μπορεί να προτιμά την ηρεμία, αλλά ο άνεμος δεν θα υποχωρήσει»: 50 χρόνια από την Πολιτιστική Επανάσταση.

Η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση αποτέλεσε ένα συμβάν στην παγκόσμια ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος. Καθαρό γέννημα των αντιθέσεων της κινέζικης κοινωνίας και της σχέσης της με το ΚΚΚ, αλλά και «ώριμο παιδί» εξωτερικών συνθηκών, γέννησε και θα συνεχίζει να γεννάει μισό αιώνα μετά, θαυμαστές και σφοδρούς πολέμιους ακόμα και εντός του κινήματος.

Συζητάμε καταρχάς για την Πολιτιστική επανάσταση, μέσα στο ιστορικό της πλαίσιο: πώς έγινε, πώς εξελίχθηκε και εν τέλει πώς κατέληξε και τι διδάγματα βγάζουμε σήμερα. Ακόμα συζητάμε για την ειδική σχέση της Πολιτιστικής Επανάστασης με τη νεολαία. Πώς αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη κουλτούρα που επηρέασε τους νέους τόσο εντός Κίνας όσο και στο δυτικό κόσμο και τέλος βλέπουμε πώς η Πολιτιστική Επανάσταση επηρέασε και επηρεάζει τη θεωρία και τη γόνιμη σκέψη πάνω στην επαναστατική στρατηγική και τακτική.

Ομιλητές-τριες:

Βασιλόπουλος Νίκος

Γκανέτσος Κωνσταντίνος

Καλίκη Θεοδώρα

αφισα εκδηλωσεψν ραντικαλ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s